زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

تولد حضرت مهدی‌ (کتاب)





اثر فارسی علی اصغر رضوانی بوده که نگاهی است به حیات پر برکت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف .


۱ - ساختار کتاب



کتاب با مقدمه ناشر در هدف از نشر آن، آغاز شده و مباحث بدون فصل بندی، در صدد اثبات تولد امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در نیمه شعبان سال ۲۵۱ ق است.
نویسنده پس از بیان چگونگی این تولد مبارک، به ضرورت بحث، به علل غیبت آن حضرت در این مدت طولانی و فواید امام غایب پرداخته، روایات و دیدگاه‌های علمای شیعی و سنی و تاییدات آنان را در این باره آورده است.
این اثر در اصل، فصلی از کتاب ارزشمند: «موعودشناسی و پاسخ به شبهات» از همین نویسنده بوده که به دلیل اهمیت موضوع، به طور جداگانه منتشر شده است. البته اضافات و تغییراتی نیز در آن فصل اعمال شده تا به صورت این کتاب درآمده است. از جمله عنوان و ترتیب زیر فصل‌ها تغییر یافته و در ابتدای کتاب، نقل معروف حکیمه خاتون از ماجرای تولد امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اضافه شده و در انتها نیز، اعترافات تعدادی از علمای اهل سنت به ولادت حضرت صاحب الزمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف افزوده شده است.

۲ - گزارش محتوا



یکی از عقاید مسلم و ضروری شیعه، ولایت و ولادت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است، اما گاهی موضوع ولادت ایشان از طرف برخی افراد، مورد تشکیک واقع شده و آن را غیر مستند خوانده‌اند.
نویسنده بر آن است که نشان دهد عقیده به ولادت امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، علاوه بر این که در نظر شیعه غیر قابل خدشه است، حتی در نظر گروهی از اهل تسنن نیز، پذیرفته شده است؛ و اشکالات و ادعاهای واهی افرادی نظیر احمد الکاتب، به هیچ عنوان وارد نیست.
وی در ابتدا، حدیث معروفی را که در تشریح تولد امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است، نقل کرده؛ سپس به این اشکال که «روایات در باب مهدویت معمولا بدون بررسی سندی نقل شده است» پاسخ داده و روایات صحیح السندی را که دال بر ولادت حضرت هستند، نقل می‌کند.
اشکال دیگری که در مورد خبر ولادت امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف مطرح شده، این است که «این خبر صرفا از طرف جناب حکیمه خاتون نقل شده» که مولف با ذکر هشت روایت از راویان دیگر، روشن می‌سازد که این سخن صحت نداشته و در ادامه از تک تک ائمه ی معصومین علیه‌السّلام ، روایاتی در مورد ولادت حضرت بیان می‌کند.

۳ - بررسی اوضاع سیاسی زمان امام عسکری



بررسی مختصر اوضاع سیاسی زمان امام حسن عسکری علیه‌السّلام و زمان شهادت ایشان، موضوع بعدی است.
این موضوع از آن جا اهمیت پیدا کرده است که برخی خواسته‌اند، از اختلافی که در مورد جانشینی امام حسن عسکری علیه‌السّلام بعد از شهادت ایشان پیش آمد، استفاده کرده و امر ولادت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف را غیر اجماعی و مورد اختلاف شیعه نشان دهند و نتیجه بگیرند که این مطلب، چندان هم قطعی نیست؛ ولی مولف با تشریح اوضاع سیاسی زمان امام حسن عسکری علیه‌السّلام نشان داده است که اولا اختلاف آن زمان در مورد مهدویت طبیعی و ناشی از خفقان بوده است، ثانیا این اختلاف صرفا محدود به اوایل دوران غیبت صغری بوده و بعد از آن موضوع برای شیعیان واضح شده است.
مولف بعد از ذکر تعدادی از کتاب‌های نوشته شده، در بحث غیبت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف که طبیعتا اثبات کننده ولادت هم هست؛ زیرا غیبت فرع بر متولد شدن است، به طور فهرست وار، برخی از کسانی که در اوایل زمان تولد و یا غیبت صغری، شرف حضور خدمت امام علیه‌السّلام را داشته‌اند و نام علمای انسابی را که اعتراف به ولادت ایشان دارند، بیان می‌کند.

۴ - بررسی ماجرای جعفر کذاب



موضوع بعدی، بررسی ماجرای جعفر کذاب است و این که انکار او بر ولادت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف قابل توجه نیست، که از جمله دلایل آن، یقین ما به ولادت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و در ثانی ادعاهای دروغین جعفر و نهایتا اخبار متواتر وارده مبنی بر عدم انتقال امامت به دو برادر بعد از حسنین علیه‌السّلام است.
نویسنده نام چهل و یک نفر از علمای اهل سنت را که به ولادت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اعتراف نموده‌اند، همراه با متنی که در آن به این ولادت اعتراف شده، ذکر کرده است.
پایان بخش مطالب، نام گروهی از اهل سنت است که معتقدند: فرزند امام حسن عسکری علیه‌السّلام ، همان موعود جهانی است.
[۱] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱ ص۴۹۱.


۵ - وضعیت کتاب



فهرست مطالب در ابتدای کتاب آمده و پاورقی‌ها به ذکر منابع پراداخته است.

۶ - پانویس


 
۱. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱ ص۴۹۱.


۷ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : امام مهدی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.